Jedzenie

Wyjątkowe smaki Wietnamu – zobacz, co opłaca się zjeść w barze w Warszawie

Obecnie na terenie Warszawy można znaleźć mnóstwo barów wietnamskich. Choć nie są one aż tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu miłośników. O czym dobrze jest wiedzieć na temat kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Wpis powstał dzięki uprzejmości baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy

Co warto wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Głównym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim geografia Wietnamu. Wietnam położony jest w niedużej odległości od morza oraz rzek, dzięki czemu obfituje w różnorodność ryb i owoców morza. Bazę do dań wietnamskich stanowi ryż oraz warzywa i owoce. Bardzo popularna jest wołowina, pieprz oraz inne przyprawy, które można znaleźć w większości potraw. W daniach nie brakuje także makaronu i jajek. Kuchnia wietnamska uważana jest za najzdrowszą azjatycką dietę – pod tym względem zajmuje bardzo wysokie miejsce także w rankingu wszystkich diet. Dla kuchni wietnamskiej charakterystyczny jest sposób jedzenia – konieczne są do tego pałeczki.

Smaki Wietnamu – jak smakują wietnamskie dania?

W daniach wietnamskich wyraźnie przeplatają się dwa główne smaki – słony, który pochodzi od ryb i chętnie stosowanego sosu sojowego oraz słodki, gdyż Wietnamczycy słyną z zamiłowania do cukru i słodkiego mleczka kokosowego. Wiele dań wietnamskich nie jest skomplikowana. Zwykle spożywane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z treściwego wywaru. W daniach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Potrawy są bardzo różnorodne i stanowią istną ucztę dla podniebienia. 

Jakie są najpopularniejsze wietnamskie potrawy?

Do najpopularniejszych dań wietnamskich trzeba zaliczyć zupę Pho. Przygotowuje się ją z mięsnego bulionu, a także ręcznie przygotowanego, makaronu oraz dodatków. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, czyli makaron ryżowy z kiełkami, wołowiną oraz pełnym bogatego smaku wywarem. W barze można zjeść też wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami owinięte w papier ryżowy smażone na oleju. Chętnie wybieranym, prostym daniem jest Cha ca, która składa się ze smażonych kawałków ryby oraz kopru. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki wypełnione warzywami z mięsem.